Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

To Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε επιχειρεί να δημιουργήσει δικαίωμα στην άμβλωση



Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στοχεύει πλέον ξεκάθαρα να κατοχυρώσει την άμβλωση ως ανθρώπινο δικαίωμα, με ότι μπορεί τελικώς να συνεπάγεται αυτό...

Νωρίτερα στο μήνα που διανύουμε το Συμβούλιο ενέκρινε ψήφισμα στη Γενεύη που προωθεί ουσιαστικά μία νέα σειρά αμφιλεγόμενων κατευθυντήριων οδηγιών για τη μητρική θνησιμότητα..

Οι κατευθυντήριες αυτές οδηγίες σχεδιάστηκαν υπό την άμεση επιρροή του λόμπι υπέρ των εκτρώσεων, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι τα περισσότερα έθνη που απαρτίζουν τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε τάσσονται κατά αυτών.

Η έννοια-κλειδί ή πολιορκητικός κρίος είναι τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας στην οποία ενώ απλώς περικλείεται η έκτρωση, ουσιαστικά αποτελεί το κέντρο του ζητήματος.

Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τη Νέα Ζηλανδία, τη Μπουρκίνα Φάσο και τη Κολομβία δημιουργώντας τις βάσεις για την έκδοση επιστημονικού εγγράφου τεχνικής καθοδήγησης από τον Επίτροπο του Ο.Η.Ε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα..

Το ψήφισμα υιοθετήθηκε δίχως να τεθεί σε διαδικασία ψηφοφορίας.. Παρόλα αυτά 20 από τα 47 μέλη της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών κατέθεσαν γραπτώς την αντίθεσή τους.


“Το πλήρες κείμενο [του ψηφίσματος] εστιάζεται στην διάδοση και εφαρμογή ενός εγγράφου που δεν έχει τεθεί σε διαπραγμάτευση σε επίπεδο κρατών ούτε έχει αξιολογηθεί ή καθοριστεί η χρησιμότητά του,” και “προωθεί νέα δικαιώματα τα οποία δεν καθορίζονται ρητά από τα διεθνή όργανα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις διακηρύξεις, ειδικότερα αναφορικά με τα δικαιώματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας,” ήταν οι αντιρρήσεις των διαφωνούντων.

Τα έθνη όρισαν την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στο μη-δεσμευτικό κείμενο του Συνεδρίου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη στο Κάιρο. Τα μέλη του Συμβουλίου υπενθύμισαν όμως προς τους συναδέλφούς τους ότι δεν υπάρχει ακόμη (ούτε) συναίνεση-συμφωνία σε διεθνές επίπεδο για την έννοια των «σεξουαλικών δικαιωμάτων».

Ποιό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας; Πιστεύουμε εδώ στο pentapostagma.gr ότι εάν κατοχυρωθεί δικαίωμα στην άμβλωση σε διεθνές επίπεδο, και δη ανθρώπινο δικαίωμα στην άμβλωση σε επίπεδο Ο.Η.Ε.  υπό τη πρόφαση της κατοχύρωσης της αναπαραγωγικής υγείας, ο αριθμός των εκτρώσεων θα εκτοξευτεί καθώς πλέον δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί καμία νομική-ασφαλιστική δικλείδα.

pentapostagma.gr

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/10/to_25.html#ixzz2APNzyZ9w

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου